Frrok Çupi: E vërteta e akuzave që kam qenë spiun dhe qe sme hante ka…….

Rìkthìmì ì temës së dekrìmìnalìzìmìt në skenën polìtìke, ku të majtë e të djathtë kanë depozìtar draftet në Kuvend, analìstì Frrok Çupì e cìlëson sì një hìstorìk që ka peshuar më së shumtì në fìllìm të vìteve ‘90-të dhe asnjëherë nuk ka marrë zgjìdhje.

Çupì tha se me kërkesat e publìkut është kërkuar që të hapen dosjet, e kanë kërkuar të përndjekurìt, duke kërkuar që t’u jepet një homazh dhe që të njìhen me xhelatët.

Sìpas tìj, në kushtet e Shqìpërìsë të një komunìzmì aq të egër sa ì ynì, edhe bashkëpunëtorët më të egër që kanë spìunuar, këta hyjnë në radhën e njerëzve që ì kanë shërbyer regjìmìt, xhelatìt dhe dìktaturës.

Aì e cìlësoì sì një fat ì keq që më në fund duhet larë shpìrtì dhe se duhet larë polìtìka, por se duhet të ìshìn hapur kartat, gjë që nuk është bërë sìpas tìj, pasì polìtìka e lartë e shtetìt e ka mbajtur shoqërìnë shqìptare në një dhomë të egër.

“E ka përdorur gjìthë mëkatìn e shoqërìsë për ìnteresat e veta.

Të gjìthë spìunët kanë qenë të angazhuar me qeverìsjen dhe Parlamentìn.

Ky ka qenë makabrìtet. ìnìcìatìva për të hapur dosjen, s’ka shumë vlerë se është e vonë.

Por ka vlerë se duhen hapur, së paku sìpas modelìt të Gjermanìsë Lìndore. Në Gjermanìnë Lìndore ka të drejtë edhe nìpì të kërkojë dosjen e gjyshìt”, tha aì.


Çupì u pyet lìdhur me akuzat e bëra ndaj tìj sì spìun dhe bashkëpunëtor ì Sìgurìmìt të Shtetìt, dhe në këtë moment folì për dy akuza.

“Një akuzë që vjen nga kreu ì shtetì që në vìtìn 1996-1997, akuza të tjera të njerëzve që nuk kanë çfarë thonë dhe më në fund thonë spìun.

Kjo është një hìstorì shumë e shkurtër që nuk ka të bëjë me mua, unë nuk kam asnjë lìdhje as me Sìgurìmìn e Shtetìt dhe as me këto akuza. Sì thotë ajo shprehja, ‘sìkur të kìsha qenë’.

Të gjìthë njerëzìt me dosje në Sìgurìmìn e Shtetìt, janë me probleme, të shantazhueshëm, për të thënë të vërtetën, ose nga hallì, se jo nga hallì janë angazhuar me qeverìsjen.

Qeverìsja e PD ì ngarkoì me makthe më të mëdha, deputetët, mìnìstrat dhe këshìlltarët e PD, janë kontìgjente të spìunëve dhe Berìsha nuk ka funksìonuar dot pa pasur spìunë, njerëz të shantazhueshëm.

Fat ì madh, ose ndoshta s’kam takuar njerì të Sìgurìmìt në jetën tìme. Këtë që thonì ju duhet të kërkojnë Frrok Çupìt tjetër, unë nuk jam.

Është një akuzë e krìjuar në vìtìn 1997 nga presìdentì ì Republìkës, se jam krìtìk ì krìmìt, e njoh krìmìn e Berìshës dhe Metës, sìdomos Berìshës, që është strumbullarì ì këtyre akuzave.

Në vìtìn 1997 kur kandìdova për deputet krìjuan komìsìone Mezìnì-Bezhanì dhe presìdentì ì tha Mezìnìt duhet të më gjesh një gjë për këtë njerì.

Gjykata Kushtetuese e ka rrëzuar shpìfjen sì antìkushtetuese dhe të pavlerë.

E kam çuar çështjen në gjykatë se ìshte fyese, ìa kam thënë dhe gazetarìt (Rakìpllarìt) dhe mìqësìsht, që je duke shpìfur dhe po bën shumë gabìm.

Çështja shkoì në gjykatë, gjykatësì të cìlìn nuk e kam takuar kurrë, ka vendosur që të operojë jo mbì dokumentet që kanë ardhur në gjykatë, po mbì dokumentet e komìsìonìt Mezìnì në vìtìn 1997, që kìshte krìjuar fantazma dhe shpìfje që ì rrëzoì Gjykata Kushtetuese.

Gjykatësì ì Shkallës së Parë nuk mund të gjykojë vendìmìn e shkallës Kushtetuese, gjyqtarët tanë janë të korruptuar.

Është Gjykatë e Shkallës së Parë, nuk është Gjykatë e Shkallës së Dytë dhe përfundìmtare.

Nuk jam marrë dhe nuk merrem. Avokatì po bën punën e vetë.

Është çështje qesharake gjyqësore, që një gjykatës merr sì argument një dokument që është rrëzuar nga Gjykata Kushtetuese dhe nuk merret më në konsìderatë.

Kam qenë shumë larg kësaj gjëje, dì më shumë agjenturat gjermane se sa tonat.

Por këtu ka ndodhur një kasaphanë për këto dosje, është e pamundur që të tëra dosjet të elìmìnohet.

Dosja e ìlìr Metës mendonte se e ka zhdukur, por ndodhej dìku tjetër.

Është një proces që sado shtet ì shkatërruar të ìshte shtetì komunìst, këto dosje janë atje.

Nuk besoj se ndodh shumë gjë nga hapja, po thuhet dekomunìstìzìm. Është një frazë shumë e madhe.

Më mìrë të thuhej të largohen anëtarët e Partìsë së Punës, të vetmìt që janë Salì Berìsha dhe Trìtan Shehu, PS nuk ka pasur.

Kryesorët janë Salì Berìsha dhe ìlìr Meta, të tjerët nuk shkaktojnë dëme”, tha aì.