Andi Bushati shpërthen kundër Yuri Kim: O idiote e dobishme e Edi Ramës

Nga Andì Bushatì

Pasì ka përfunduar pushìmet, nga të cìlat këtë herë, fatmìrësìsht, nuk ì rrodhën foto, ambasadorja amerìkane ka përveshur llërët e përfshìrjes në debatìn polìtìk brenda shqìptar. Ajo ka takuar shefìn e SPAK, Arben Krajën, pasì e ka marrë atë në mbrojtje ndaj sulmeve që ì bërì ìlìr Meta, kur morì vesh se po hetohej nga prokurorìa e posatçme.

Po të mos ì kushtosh vëmendje kontekstìt, pra në një lexìm sìpërfaqsor, mesazhet që dha kryedìplomatja amerìakne duken normale. Në një demokracì funksìonale asnjë njerì publìk nuk mund tì bëjë obstruksìon drejtësìsë. Sìdomos nga polìtìkanët, kërkohet durìm dhe duan apo s‘duan, ata janë të dënuar tì kapërdìjnë në heshtje vendìmet kundrejt tyre. Kështu ndodh pak a shumë në çdo vend normal, ku asnjë funksìonar ì lartë apo ìsh ì tìllë, nuk ka guxìmìn e çartur të ìlìr Metës, për ta quajtur prokurorìn që po e heton “spurdhjak të partìsë”.

Këtë arsyetìm dhe mënyrë të meduarì e kam ndeshur shpesh këto dy dìtë nga ìdìotë të dobìshëm që krahasojnë lehtësìsht regjìmet demokratìke me këtë tonìn. Shumë prej tyre ì kanë dërguar komentet edhe pranë Lapsì.al, duke parë vetëm fìnìshìn e kësaj hìstorìe: shpërthìmìn e shproporcìonuar të ìsh presìdentìt. Yurì Kìm është ìkona më e zëshme, më e denjë dhe më përfaqësuese e tyre. Ajo është sìmbolì ì gruas që komenton pasojat, pa vrarë mendjen për shkaqet.

Në pamje të parë ajo është në rregull. Sì ambasadore e SHBA-së ajo ka mbajtur një qëndrìm parìmor, se askush nuk qëndron mbì lìgjìn dhe se godìtjet kundër drejtësìsë “nuk duhet të duken sì normale”. Aq më të besueshëm e bën këtë versìon edhe faktì se ajo e mbrojtì SPAK-un ndaj breshërìve të Metës, po ashtu sìç bërì, kur atë e sulmoì Rama, në në fìllìm të majìt të këtìj vìtì, nga trìbuna e asamblesë së PS-së.


Por, sì gjìthmonë, për ata që duan të kuptojnë, djallì fshìhet në detaje. Po tì rìkthehesh arkìvës së Lapsì.al për të parë se sì ambasadorja ka reaguar ndaj Ramës dhe mënyrës sì ì’u kundërvu Metës, ndryshìmì është nata me dìtën. Pasì kryemìnìstrì udhëzoì SPAK-un, se duhej të hetonte ìsh presìdentìn, ambasadorja, duke kërkuar dìsa herë falje se po tejkalonte gjuhën dìplomatìke, duke u justìfìkuar se po flìste troç, tha se modelì ì drejtësìsë nuk është aì ì urdhërìmìt të prokurorëve nga pushtetì polìtìk.

Por ama, kur ìlìr Meta u “vetëmbrojt” ndaj një SPAK-u që po zbatonte fìks urdhërat që Rama ì patì dhënë në maj, fjalorì ì ambasadores ìshte dìsa fìsh më ì ashpër. Ajo, pa u justìfìkuar për tejkalìmìn e gjuhës dìplomatìke, nxìtoì të thotë se ‘pandëshkueshmërìa po merr fund”, se “nuk ka më të paprekshëm”, se “reforma në drejtësì po jep gjìthnjë e më shumë rezultate”.

Megjìthëatë, ky aplìkìm ì standarteve të dyfìshta, nuk përbën më lajm. Tanì gjìthkush e dì se falë dìrektìvave që ka marrë, ndonëse shpesh ì zbaton trashë dhe keq, Kìm është ambasadorja më e anëshme në këtë vend që prej perìudhës së Rajersonìt. Kjo nuk ka më nevojë as për fakte dhe as për komente.

Por, ì rëndësìshëm në këtë pìkë është rolì ì saj sì flamurtare e ìdìotëve të dobìshëm që duan të besojnë se tanì po vendoset drejtësìa, prandaj ajo duhet lënë të punojë. Pìkërìsht ky është spekullìmì më ì madh, gënjeshtra më perfìde, që ì bëhet njerëzve që nuk duan të mendojnë gjatë.

Për të manìpuluar ata mjafton të përsërìsësh mesazhe të gjìthë pranueshme sì: “drejtësìa duhet lënë të punojë”, duke anashkaluar dìlemat nëse ajo është e pavarur, e ndershme dhe e besueshme. Rastì ì ìlìr Metës, sado të zeza dhe mëkate të ketë aì mbì shpìnë, është demostrìmì ì këtìj manìpulìmì. SPAK fìlloì të merret me të, vetëm pasì Rama e urdhëroì se “gjìthë Shqìpërìa e donte në burg”. Arben Kraja e bërì publìk lajmìn, në kuadër të një fushate të sejmenëve dhe propagandìstëve të Rìlìndjes, që përveçse hajdut e zbuluan që Meta qenkesh dhe spìun. Prokurorìa e postaçme hapì dosjen e tìj paralelìsht me kohën kur parlamentì po përgatìt një lìgj për tì hequr të drejtën për tu rìzgjedhur.

Kushdo që ka dy pare mend në kokë e kupton se drejtësìa e re po punon në sìnkron me qeverìnë. Ata që respektojnë ìntelìgjencën e tyre ngrejnë pìkpyetje për këto “rastësì”. Ndërsa ìdìotët e dobìshëm përsërìsìn slloganìn: ‘Drejtësìa duhet të bëjë punën e vet”. Në këtë mes rolì ì Yrì Kìm është të gatuajë ushqìm për të dytët.