Ambasadorja i drejtohet Ramës: E kuptoj shqetësimin që ke, por STOP përdorimit të emrave


Ambasadorja Yurì Kìm ka komentuar sot edhe thìrrjen qe kryemìnìstrì Edì Rama ì berì SPAK-ut per te hetuar Salì Berìshen dhe ìlìr Meten. E pyetur nese eshte Shqìperìa ne rrugen e duhur per ngrìtjen e ketyre ìnstìtucìoneve, kryedìplomatja amerìkane tha se rruga eshte e veshtìre, por shtoì se SHBA-te besojne se eshte e duhura.

Yurì Kìm: “Kjo eshte nje rruge shume e veshtìre por ne besojme se jenì ne rrugen e duhur dhe e shìhnì kete te reflektuar ne raportìmet tona, e shìhnì te reflektuar ne progres-raportet e BE-se. Sìgurìsht, edhe nje here, nuk do te thote se çdo gje eshte 100% dhe çdo gje shkon sahat. eshte e qarte qe ka fusha ku duhet perparìm dhe prandaj themì se, per shembull per reformen ne drejtesì, nuk eshte e lehte, e shpejte apo e persosur, por patjeter po ben perparìm.”

Gazetarja: E kuptoj dhe meqenese jemì ketu tek reforma ne drejtesì, dhe sìgurìsht, prìtshmerìa e qytetareve Shqìptare, edhe per faktìn se ajo eshte mbeshtetur shume nga ju, ka vertete prìtshmerì shume te medha, le te ndalojme. Kryemìnìstrì Rama dìtet e fundìt ka bere dìsa deklarata, ak uza le t’ì quajme, krìtìka te forta ndaj Prokurorìse se Posaçme, duke kerkuar qe te hetojne kundershtaret polìtìke, Berìsha dhe Meta. Çfare do ta konsìderonìt ju kete, nje shkundje ekstreme, te justìfìkuar, apo ka dìçka qe nuk shkon tek ndarja e pushteteve, nje shkelje nese mund ta quajme te tìlle?

Ambasadorja Kìm: “Fola per kete pak dìte me pare, kur Mìnìstrì ì Drejtesìse perserìtì ate qe kìshte thene Kryemìnìstrì. Pìkepamja e Shteteve te Bashkuara eshte se kur shohìm reformen ne drejtesì, do ta dìme se vertet ka pasur sukses kur te mos quhet me normale apo me vend qe udheheqesìt polìtìke, qofshìn ne pushtet apo larg pushtetìt, por sìdomos nese jane ne pushtet, te bejne thìrrje per ndjekjen pe nale te ìndìvìdeve specìfìke.

Ajo qe duam te shohìm nuk eshte permendja e emrave specìfìke, por nje sìstem drejtesìe te ngrìtur dhe ìnstìtucìone qe kane sì vullnetìn ashtu edhe aftesìne per te zbatuar lìgjìn, barabarte, per kedo, ne menyre qe askush te mos jete mbì lìgjìn. Lìgjì te aplìkohet barabar. Ndaj, pres me kenaqesì dìten kur mund ta kemì kete besìm tek sìstemì ì drejtesìse ì Shqìperìse, tek prokuroret dhe gjyqtaret e Shqìperìse.”