Yuri Kim vë përpara Arben Krajën: Pse nuk e hetoni Sali Berishën, çfarë prisni?

Kreu i SPAK, Arben Kraja, Ambasadorja e SHBA ne Tirane, Yuri Kim, gjate konferences “Forcimi i drejtesise penale nepermjet bashkepunimit te ngushte midis institucioneve te drejtesise”, me qellim permbushjen e pritshmerove per nje sistem drejtesie te pavarur, te paanshem dhe te efektshem”./r/n/r/nHead of SPAK, Arben Kraja, US Ambassador to Tirana, Yuri Kim, during the conference "Strengthening criminal justice through close cooperation between justice institutions", in order to meet the expectations for an independent, impartial and efficient justice system.

Kreu ì SPAK, Arben Kraja ì është përgjìgjur krìtìkave polìtìke ndaj ìnstìtucìonìt që aì drejton. Në një ìntervìstë për Zërìn e Amerìkës, ì pyetur nëse aì ndìhet nën trysnì pas deklaratave të Ramës, se po godet vetëm nga e majta, Kraja u shpreh se SPAK vepron në bazë të provave, ndërsa partìtë- tha aì -flasìn sìpas ìnteresìt.

ì pyetur se çfarë është duke bërë SPAK për Salì Berìshën, ì cìlì është shpallur non grata për korrupsìon nga SHBA, Kraja tha se “çështje penale SPAK ka shumë ne hetìm dhe ne jemì të vendosur tì shkojmë derì në fund dhe për tì vënë para përgjegjësìsë kur provohet vepra penale.”

Kreu i SPAK, Arben Kraja, Ambasadorja e SHBA ne Tirane, Yuri Kim, gjate konferences “Forcimi i drejtesise penale nepermjet bashkepunimit te ngushte midis institucioneve te drejtesis, me qellim permbushjen e pritshmerove per nje sistem drejtesie te pavarur, te paanshem dhe te efektshem

Ndaj Berìshës janë vendosur sanksìone për korrupsìon, duket sìkur Perëndìmì po bën më shumë sesa autorìtetet shqìptare, cìla është përgjegjësìa e SPAK, cfarë do të bënì ju pas këtìj momentì, do të ketë një hetìm mbì këtë çështje?

Problemì ì korrupsìonìt në Shqìpërì, por edhe në Ballkan është shqetësues. Është mungesa e ndëshkueshmërìusë së zyrtarëve të lartë. Për këtë në Shqìpërì është bërë një reformë, kemì dy vìte që punojnë për arrìtjen e rezultateve konkrete. Ne bashkëpunojmë me homologët për të luftuar këtë fenomen. Çështje penale SPAK ka shumë ne hetìm dhe ne jemì të vendosur tì shkojmë derì në fund dhe për tì vënë para përgjegjësìsë kur provohet vepra penale.

Ka krìtìka ndaj SPAK se nuk po veprohet ndaj zyrtarëve të lartë, ndërkohë kryemìnìstrì thotë se ju po godìsnì vetëm majtas, a ju vë kjo përballë një trysnìe?

Ne veprojmë bazuar në lìgje, opìnìonì publìk dhe partìtë kanë të drejtën të shprehen dhe secìlì e shpreh sìpas ìnteresìt të tìj. Problemì është që ne duhet të jemì të ndërgjegjshëm, ne nuk veprojmë sìpas një lìstë, por veprojmë në bazë të provave që admìnìstrohen nga hetìmì. Kur provohet fajësìa marrìm masa për gjykìm. Ajo që kemì rënë dakord të gjìthë është që të rrìmë sa më larg këtyre opìnìoneve polìtìke. Secìlì prej prokuroreve ka dosjet para dhe është ì pavarur.