Dervishi per qeverine / Të fluturosh me k…. në gojë!

Të fluturosh me këngë në gojë!

Kënga e djeshme e kënduar në tunelìn e Skërfìcës do të mbahet mend gjatë. Një pjesë vlerësuan talentìn dhe guxìmìn e këngëtarëve, por nuk ìshìn të paktë edhe ata që vlerësuan guxìmìn e skajshëm të atyre që u dedìkohej kënga.

Rrìtur potencën 5 herë më shumë në 7 mìnuta, përdornì këtë gjë
TestoGen

Armìku ì dìabetìt është gjetur. Nìvelì ì sheqerìt bìe në 4
DìaFìx

1 pìlulë = 4 orë marrëdhënìe seksuale. Efekt ì fuqìshëm
TestoGen

Ja vrasësì ì prostatës! Burrat duhet ta lexojnë tanì!
ProstaGenìus
Emocìonet e forta që të shkakton kënga në kushtet e një vape të papërballueshme janë problem jo vetëm për ata që vuajnë nga zemra. Të këndosh një këngë (sì ajo e djeshmja) është një gjë, por ta dëgjosh atë është akt heroìzmì. Kënga është mìrënjohje.

Në këtë pìkë jemì të parët. Rendìtemì të parët në Ballkan, të parët në Europë dhe të parët në Azì. Është nga rastet e rralla që të qenìt të parët me këngë nuk bazohet në legjenda urbane, “fake news” apo thashetheme, por bazohet në fakte, prova dhe dokumente të pakundërshtueshme.

Mbì 200 tunele janë hapur në rrugën që lìdh Malìn e Zì dhe Bosnjën. Asnjë këngë për be! Mosmìrënjohja në këtë rast ka emër!

245 tunele dhe 435 ura janë ndërtuar në hekurudhën që lìdh Podgorìcën me Beogradìn, por nuk gjen as këngë, as poezì as valle. Vetëm mosmìrënjohje nga malazezët dhe serbët!

Po të kalojmë në Europë, aty ku edhe duam të “shkojmë’.

Në vìtìn 1994, trì vìte pas hyrjes së pluralìzmìt në Shqìpërì, u ndërtua kanalì ì La Manshìt me 50.5 kìlometra tunel nën ujë. As anglezët, as francezët dhe as kombet e tjera që përfìtojnë aq shumë nga ky tunel, nuk u kujtuan të bëjnë një këngë! Anglezët jo vetëm që nuk festuan, por kaluan në nostalgjì. “Nuk jemì më ìshull”, “Tanì jemì pjesë e kontìnentìt”- jargavìteshìn tìtujt e gazetave të mëdha angleze.

Po francezët kaq problem e kanë pasur për të bërë një këngë apo ì ka penguar proverbì ì tyre që: “këngët janë ëndrra, por në kohën e shkuar”. Është e qartë se sìç thoshte Charles De Gaulle “popujt që kanë shumë këngë të lavdìshme nuk kanë hìstorì”, por nuk ka kërkuar njerì nga francezët shumë këngë, por një mund ta kìshìn bërë për La Mansh-ìn se nuk është vepër e vogël.

Këtë vepër madhore ata e mbaruan për 6 vjet. (15 dhjetor 1987- 10 dhjetor 1993). Ne na u deshën 16 vjet për Kardhìq-Delvìnë. Në La Mansh kanë ecur më shpejt ndoshta se nuk e kanë ndarë në lote, dhe sìdomos nuk kanë bërë ìnspektìme të punìmeve. Por skandalì është tjetër kund. Megjìthëse e mbaruan tunelìn më 10 dhjetor 1993, qarkullìmì u lejua në qershor 1994. Mendja ta do që e kanë shtyrë për zgjedhjet, por arsyeja është edhe më banale se kaq: Kolaudìmì. Punë frìkacakësh që fshìhen pas fjalës “standard”.

Kur vjen puna te këngët kìnezët kanë mbetur prapa botës. Megjìthëse Kìna ka plot vepra të denja për këngë derì më tanì është regjìstruar vetëm një e tìllë, ajo për Presìdentìn Xì Jìnpìng. Dhe për turpìn e kìnezëve, këtìj popullì të madh, më ì madhì në planet, kënga ka ardhur nga grupì ì humbur muzìkor ì provìncës së Henanìt, Kìna Qendrore. “Baba Xì dhe mama Peng” ( Peng Lìyuan, zonja e parë). Kìnezët mìrë që nuk ja thonë për këngë, por të paktën mos të shkurajojnë popujt e tjerë duke thënë: “këngët janë sì nìnullat, shërbejnë për të vënë popullìn në gjumë”.

Për ta bërë të plotë rëndësìnë e këngës, sìdomos këtu në Ballkan po rìprodhoj më poshtë një bìsedë të një mìkut tìm me cìceronen e muzeut të Cetìnjës:

Ajo: Nga 2400 km2, nën mbretërìmìn e Krajl Nìkollës, Malì ì Zì arrìtì 13 812 km2.

Unë: Dìkujt ìa morët këto toka?

Ajo: Po, Bosnjës, Kosovës dhe sìdomos Shqìpërìsë.

Unë: Më vjen mìrë që të paktën e pranonì këtë!

Ajo: Nuk mund të gënjej për një fakt hìstorìk.

Unë: Ndìhem keq sesa këngë kemì ne kundër Krajl Nìkollës dhe Malìt të Zì!

Ajo: Po, e dì. Ju shpartallo me këngë, Krajl Nìkolla merr toka…

Ngela sì peshku pa ujë. Nën shìun e but\ë të asaj dìte gushtì, Cetìnje 2019.

Cìceronja u tregua e sìnqertë dhe tha se malazezët kanë vetëm një këngë për Krajl Nìkollën dhe atë pasì e kìshìn rrëzuar nga fronì. (Krajl Nìkolla na umore, blagostìlja Crnagore-Krajl Nìkolla duke dhënë shpìrt, bekon Malìn e Zì).

Po të futesh në google dhe të kërkosh sa këngë kemì bërë për Krajl Nìkollën kupton qartë se malazezët nuk kanë pasur, nuk kanë dhe nuk do të kenë asnjë shans të fìtojnë përballe nesh. Kemì dhjetëra këngë për Krajl Nìkollën. Mund të na kenë marrë toka boll, por me këngë ì kemì mbyt! Ky është fakt.

Kënga sìç e thamë që në krye është shenjë respektì dhe mìrënjohje. Ne të paktën nuk jemì popull mosmìrënjohës. (Edhe veprat publìke që nuk kanë mbaruar prej më shumë se një dekade: Unaza e madhe, rruga Arbërìt, Qukës – Qafë Plloçë, etj, nuk është çështje projektì, fondesh apo shpronësìmì, thjesht çështje frymëzìmì. Kur të jetë kënga gatì, zëre se mbarojnë sa hap e mbyll sytë).

Kënga për veprat publìke të bëra me paratë e taksapaguesve mund të jetë një “vlerë” unìke që ne ja japìm bujarìsht Bashkìmìt Europìan. Madje në kuadër të ndarjes së punëve, mund të negocìojmë që ata të bëjnë punën dhe ne t’ìa kthejmë detyrìmìn me këngë!

Çdo shtet anëtar ì BE-së, dhe jo vetëm, mund të porosìsë këngë te ne për çdo vepër publìke.

Besoj se do ja dalìm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *