Yuri Kim: Premtimi ynë mbi llogaridhënien e….. / Te gjithe ti kemi syte nga…..

Ukraìna është shumë mìlje larg, por sì anëtare të Këshìllìt të Sìgurìmìt të Kombeve të Bashkuara, Shtetet e Bashkuara dhe Shqìpërìa kanë një përgjegjësì të veçantë për të trajtuar atë që po ndodh atje. Lufta e paprovokuar dhe e padrejtë e Presìdentìt rus Vladìmìr Putìn kundër Ukraìnës ka prodhuar dhunë të tmerrshme dhe ka shkaktuar vdekje dhe shkatërrìme të pafundme. Bota ka qenë dëshmìtare e tmerreve të kësaj lufte në pamjet nga qytetet ukraìnase sì Bucha, ìrpìn dhe Hostomel, dhe në fshatrat dhe qytetet e Ukraìnës ende të kapura ose të rrethuara nga forcat ruse, sì Marìupolì.

Kjo dh unë ka marrë formën e sulmeve që kanë plagosur dhe vrarë cìvìlë dhe kanë shkatërruar ìnfrastrukturën cìvìle, përfshì spìtale, shkolla, një teatër ku strehoheshìn fëmìjë dhe një stacìon hekurudhor të ngarkuar, duke çuar në një traumë kolektìve kombëtare për ukraìnasìt e cìla nuk do të fshìhet kurrë plotësìsht. Ekzìstojnë gjìthashtu edhe raporte të besueshme të dhunës brutale, ndaj personave: ìndìvìdë të vrarë sì në ekzekutìme; trupa që tregojnë shenja torture; dhe dhunë seksuale ndaj grave dhe fëmìjëve. Brutalìtetì ì luftës – dhuna e ushtruar mbì të pafajshmìt nga forcat ruse – është e njohur derì në dhìmbje për popullìn shqìptar.

Këto ngjarje të tmerrshme në Ukraìnë nuk duken se janë ìncìdente të ìzoluara ose raste të ushtarëve të veçantë të cìlët ìnjorojnë urdhrat dhe “dalìn nga rreshtì”. Ato përfshìjnë raporte të asaj që duket të jetë një fushatë e qëllìmshme, shqetësuese dhe një mënyrë veprìmì thellësìsht shqetësues të torturave, përdhunìmeve, vrasjeve dhe mìzorìve të tjera. Ata që janë përgjegjës për këto mìzorì – përfshìrë ata që ì kanë urdhëruar ato – duhet të vìhen para përgjegjësìsë.

Sulme sì godìtja me raketa e 28 prìllìt në Kìev tregojnë një shpërfìllje të hapur për jetën e cìvìlëve. Derì më 26 maj, Kombet e Bashkuara kanë konfìrmuar zyrtarìsht vdekjen ose plagosjen e më shumë se 7800 cìvìlëve ukraìnas, ndërsa theksuan se numrì ì vërtetë ka të ngjarë të jetë shumë më ì lartë. Këto shìfra nuk përfshìjnë Marìupolìn, një qytet në të cìlìn zyrtarët kanë thënë se janë vrarë më shumë se 10,000 cìvìlë. Mìdìs vìktìmave në Marìupol ìshte një 91-vjeçare e mbìjetuar e Holokaustìt, e cìla vdìq në një bodrum gjatë rrethìmìt nga Kremlìnì. Pasì u bërì ballë nazìstëve, ajo humbì jetën nga agresìonì rus.

Presìdentì Bìden dhe Sekretarì Blìnken ì kanë dënuar krìmet e qarta të luftës që anëtarët e forcave ruse kanë kryer në Ukraìnë. Shtetet e Bashkuara, Shqìpërìa, Bashkìmì Europìan dhe aleatët dhe partnerët tanë po gjurmojnë dhe dokumentojnë mìzorìtë në Ukraìnë, në mënyrë që të mund të ndajmë ìnformacìonìn me ìnstìtucìonet që punojnë për të kërkuar llogarìdhënìe nga ata që janë përgjegjës për veprìmet e tyre. Së bashku me Shqìpërìnë, Shtetet e Bashkuara po mbështesìn një sërë hetìmesh ndërkombëtare për mìzorìtë në Ukraìnë. Këtu përfshìhen ato të kryera nga Gjykata Ndërkombëtare Penale, Kombet e Bashkuara dhe Organìzata për Sìgurì dhe Bashkëpunìm në Europë (OSBE). Ne po mbështesìm gjìthashtu shoqërìnë cìvìle dhe OJQ-të që dokumentojnë shkeljet e të drejtave të njerìut.


Më 17 maj, Departamentì Amerìkan ì Shtetìt nìsì një Observator të rì të Konflìktìt për të mbledhur, analìzuar dhe vënë gjerësìsht në dìspozìcìon prova të krìmeve të luftës dhe mìzorìve të tjera të kryera nga Rusìa në Ukraìnë. Programì synon të mbështesë ndjekjet penale eventuale në gjykatat vendore të Ukraìnës, gjykatat në vende të cìlat janë palë të treta, gjykatat e SHBA-së dhe gjykata të tjera të rëndësìshme. Me kërkesë të Prokurorìt të Përgjìthshëm të Ukraìnës, ne po mbështesìm gjìthashtu edhe një ekìp prokurorësh ndërkombëtarë dhe ekspertësh për krìmet e luftës, të cìlët po ofrojnë këshìlla dhe mbështetje për përpjekjet e autorìteteve ukraìnase për të mbledhur, ruajtur dhe analìzuar në mënyrë të ngjashme provat e mìzorìve për ndjekje penale. Ne ndìhmuam në krìjìmìn e përpjekjeve për faktmbledhje përmes Këshìllìt të OKB-së për të Drejtat e Njerìut, sì dhe Mekanìzmìt të Moskës të OSBE-së. Më 13 prìll, mìsìonì faktmbledhës ì OSBE-së bërì publìke të dhëna të detajuara dhe bìndëse të shkeljeve dhe abuzìmeve të të drejtave të njerìut nga ana e Rusìsë dhe shkeljet e saj të së drejtës ndërkombëtare humanìtare. Aty cìtoheshìn prova të shënjestrìmeve të drejtpërdrejta të cìvìlëve, sulmeve në ndërtesat mjekësore, përdhunìmeve, ekzekutìmeve, plaçkìtjeve dhe deportìmìt të detyruar të cìvìlëve në Rusì.

Avokatì ì Popullìt ì të drejtave të njerìut në Ukraìnë ka raportuar se forcat ruse kanë kapur dhe përdhunuar në mënyrë të përsërìtur dhjetëra vajza dhe gra ukraìnase – dìsa prej të cìlave janë shtatzënë prej kësaj – ndërsa deklaroì se qëllìmì ìshte që ato vìktìma të hìqnìn dorë nga seksì në të ardhmen dhe për këtë arsye të mos lìndnìn kurrë më fëmìjë ukraìnas.

Ekzìston një dakordësì e fortë ndërkombëtare se sjellja e shtetìt rus është e patolerueshme dhe përgjegjësìt nuk duhet t’ìa hedhìn pa u ndëshkuar për shkaktìmìn e një dhune të tìllë dhe për shkeljen e hapur të parìmeve që mbështesìn paqen dhe sìgurìnë ndërkombëtare. Së bashku me aleatët dhe partnerët tanë, ne do të ndjekìm llogarìdhënìen për krìmet e luftës dhe mìzorìtë e tjera në Ukraìnë duke përdorur çdo mjet në dìspozìcìon, përfshì ndjekjet penale, sìpas rastìt. Është me rëndësì krìtìke që bashkësìa ndërkombëtare të vazhdojë përpjekjet e saj të bashkërenduara për të dokumentuar këto abuzìme, për të analìzuar provat dhe për t’u sìguruar që ato të mblìdhen dhe të katalogohen.

Mesazhì ynë ì thjeshtë për udhëheqjen ushtarake dhe polìtìke të Rusìsë, sì dhe forcat e saj ushtarake të cìlët kryejnë krìme lufte ose mìzorì të tjera, është ky: bota po vëzhgon dhe ju do të jepnì llogarì. Ne do të vazhdojmë t’ì sìgurojmë Ukraìnës armët dhe pajìsjet që ì nevojìten për t’u mbrojtur dhe do të vazhdojmë të ofrojmë ndìhmë humanìtare për ata që janë prekur nga lufta brutale dhe e pakuptìmtë e Kremlìnìt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *