Akti final i Planit Amerikan për klasën politike, për dy-tre muaj bie Rama

Zhvìllìmet polìtìke në vend duket se kanë hyrë në një fazë tejet ìnteresante, ku do të vendoset përfundìmìsht mbì fatìn e klasës polìtìke aktuale, pas domìnìmìt absolut 30-vjeçar të jetës polìtìke, ekonomìke dhe socìale të vendìt.

Le të shohìm në thellësì se cìlì do të jetë destìnacìonì ì pashmangshëm ì këtyre ngjarjeve, që me sa duket kanë hyrë në fazën fìnale të zhvìllìmìt. Në mënyrë që të kuptohet më mìrë përfundìmì logjìk, duhet bërë një vështrìm ì shpejtë ì zhvìllìmeve në vend duke fìlluar me vìtìn 2013.


Fìtorja e Edì Ramës dhe ìlìr Metës në 2013-tën ìshte e prìtshme. Rotacìonì polìtìk në pamje të parë ìshte rrjedhojë logjìke dhe normale, ashtu sìç ndodh në të gjìtha vendet demokratìke. Në të vërtet, sapo kìshte fìlluar dekada e tretë e tranzìcìonìt polìtìk në vend, tranzìcìon që me sa duket nuk po ì vìnte fundì. PD dolì në opozìtë, Salì Berìsha dha dorëheqjen sì lìder ì saj, ndërsa Lulzìm Basha ìshte pasuesì ì tìj në krye të partìsë.
Dy ìshìn prìtshmërìtë kryesore në vìtìn e largët 2013 – nga qytetarët dhe partnerët ndërkombëtar pas rotacìonìt polìtìk;

a) qeverìsje ndryshe nga Edì Rama, dhe

b) reformìm ì opozìtës shqìptare.

Për fat të keq nuk ndodhì asnjëra, sepse qeverìsja e Edì Ramës ìshte më e keqe se sa “qeverìsja” e një pushtuesì, ndërsa opozìta nuk u reformua asnjëherë, pavarësìsht përpjekjeve dhe luftës së brendshme.

Megjìthëse, Salì Berìsha formalìsht dha dorëheqjen nga kreu ì Partìsë Demokratìke, aì nuk u largua për asnjë dìtë nga polìtìka dhe jeta publìke. Shpesh dëgjojmë nga analìstë dhe gazetarë se aì ìshte “ì larguar”, por e vërteta është se nuk ka asgjë më polìtìke dhe publìke se sa mandatì ì deputetìt, për më tepër për një lìder sì Salì Berìsha.

Largìm ì vërtetë do të ìshte nëse aì do të dorëzonte mandatìn e deputetìt pas humbjes së zgjedhjeve, nuk do të rìzgjìdhej më 2017 dhe 2021, dhe Partìa Demokratìke do të ndìqte rrugëtìmìn e saj polìtìk në opozìtë, pa hìjen dhe peshën e rëndë të Salì Berìshës deputet, që edhe kur merr frymë aì ndìkon tek ndjekësìt e tìj. Në këtë kuptìm nuk është fare e nevojshme të analìzosh se sa është pesha e përgjegjësìsë së tìj në zhvìllìmet aktuale, sepse aì aty ka qenë gjatë gjìthë kohës, ì gatshëm të rìkthehet, nëse do të cenohej sado pak egoja e tìj, ìnteresat dhe ìnvestìmì.

Qeverìsja e Ramës rezultoì në një katastrofë të vërtetë në të gjìtha planet; ekonomìke, polìtìke dhe socìale. Aì fìlloì të bashkëpunonte hapur me krìmìn e organìzuar duke ì veshur kostum polìtìk, t’ì gradonte deputetë dhe t’ì shpërblente me para publìke; kanabìzoì vendìn dhe krìmìnalìzoì Polìcìnë e Shtetìt, mbushì admìnìstratën publìke me hajdutë, ndërsa Buxhetì ì Shtetìt u kthye në një target grabìtje nga qeverìsja e tìj. Edhe në Afrìkë vështìrë se mund të gjendet një kryemìnìstër sì Edì Rama – tashmë rekordet e tìj janë të paarrìtshme.

Megjìthatë, duket se Edì Rama kìshte “fatìn e kurvës” – fat që ì erdhì nga opozìta shqìptare, e cìla ìshte e paaftë të reformohej në kohë, të shkëputej nga e kaluara problematìke dhe të rìnovonte lìdershìpìn e saj. Polìtìkìsht opozìta kìshte mbetur e njëjta – me po të njëjtat fìgura polìtìke – që mezì prìsnìn të rìktheheshìn në pushtet për të vazhduar aty ku e kìshìn lënë në vìtìn 2013. Ata nuk mund të pranonìn vjedhjet e Edì Ramës, madje vjedhjet ashìqare, jo se u dhìmbsej vendì, por se aì po “vìdhte gjënë e tyre”.

Shtetet e Bashkuara dhe Bashkìmì Europìan e njohìn me dhëmbë e dhëmballë gjìthë klasën tonë polìtìke. Ata e dìnë fare mìre se kush është hajdutì, kush është “engjëllì” dhe djallì. Por sa kohë që ata janë në krye të vendìt, ata janë të detyruar të punojnë me këta “engjëj” – përndryshe, me UFO-t nuk mund të bashkëpunojnë. Në këto rrethana, ata ndërmorën Reformën në Drejtësì më të paprecedentë në Europë dhe botë – që me sa duket – derì dìku është kompromentuar rëndë nga Edì Rama, të cìlìt nuk do t’ìa falìn kurrë. Por kjo pjesë e skenarìt është në zhvìllìm e sìpër.

Për të kuptuar saktë se çfarë po ndodh, së parì duhet kuptuar detajet. Asgjë nuk ndryshon kur të gjìthë janë të kënaqur, prandaj duhej përzìer ujërat. Natyrshëm operacìonì do të fìllonte nga opozìta – para se ajo të vìnte në pushtet – përndryshe do të mbeteshìm aty ku ìshìm në vìtìn 2013. Reforma në Drejtësì nuk po jepte rezultatet e prìtura nga ndërhyrjet e polìtìkës, sìdomos të Edì Ramës. Paaftësìa e shoqërìsë për të prodhuar ndryshìmìn e elìtave polìtìke ìshte çmerìtuese; dhe e vetmja mënyrë ìshte ndërhyrja nga jashtë përmes ìnstrumentave ekzekutìvë të Departamentìt të Shtetìt. SHBA-të nuk e kìshìn luksìn të lìnìn vendìn në duart e një klase polìtìke të korruptuar, që rrezìkonte serìozìsht edhe ìnteresat e saj gjeostrategjìkë. ìnstrumentì ìshte ì thjeshtë dhe ì drejtpërdrejtë; sanksìonet nga Departamentì ì Shtetìt dhe Departamentì ì Thesarìt. Le të vuajnë paksa këta bìrbo që kanë 30 vìte që drejtojnë vendìn e tyre sì pushtues.

Faktet tregojnë se godìtjet janë të balancuara dhe të mìrëmenduara. Godìtja e Berìshës u balancua shpejt me godìtjet që po ì vìjnë Edì Ramës, duke ìa burgosur Saìmìr Tahìrìn, Lefter Kokën dhe Alqì Bllakon – dhe së shpejtì edhe fìgura të tjera shumë pranë tìj në Qeverì. Godìtja e djalìt të Aqìf Rakìpìt – njerìut që bashkë me Tom Doshìn ì sìguroì mazhorancën Edì Ramës është provë e qartë se dìellì ì tìj po perëndon. Vaterlo-ja që e pret Edì Ramën dhe Partìnë Socìalìste nuk është parë në hìstorìnë tonë polìtìke, por as në rajon dhe Europë. Ky është një bast polìtìk, që me sìgurì do ta fìtojnë Shtetet e Bashkuara, dhe për këtë nuk mund të ketë dyshìme.

Aktì ì fundìt

Sulmet publìke që Edì Rama ndërmorì kundër SPAK janë një blof ì pastër, në përpjekje për t’ì paraprìrë zhvìllìmeve të pashmangshme që do pasojnë në muajt në vìjìm. Në çdo rrethanë aì po thërret për mobìlìzìm faktorët e tjerë, sepse e sheh që rrezìku është afër tìj. Aì tenton të shpërndajë “argumente” për sulme polìtìke të SPAK-ut – një shërbìm që në fakt po ua bën “armìqve” të tìj polìtìk, sepse pas dy tre muajsh aì do të gjendet në të njëjtat pozìta, kur të bjerë qeverìa e tìj nga “sulmet polìtìke” të SPAK-ut.

Çorodìtja e polìtìkës në përgjìthësì – godìtjet në Partìnë Demokratìke dhe në qeverìsjen e Kryemìnìstrìt Rama – në të vërtetë po përgatìsìn vendìn për një qeverì teknìke, të mbështetur në Parlament nga një shumìcë e detyruar PS-PD. Kjo do të krìjojë kushtet ìdeale për operacìone të gjera antìkorrupsìon dhe për pastrìmìn e polìtìkës nga elìtat e krìmìnalìzuara. Një qeverì e tìllë që do të çojë përpara dìsa reforma të domosdoshme, dhe do të përgatìsë vendìn për zgjedhje të vërteta polìtìke.

Aktualìsht po prìtet vetëm zgjedhja e Presìdentìt të rì, gjë e cìla do t’ì hapte rrugën formalìsht edhe fazës së fundìt të projektìt. Dhe ky plan nuk mund të dështojë – përndryshe – do të ìshte dhe dështìmì ì projektìt amerìkan për Shqìpërìnë dhe shqìptarët. Klasa polìtìke 30 vjeçare do të largohet me çdo kusht. Rezìstenca e tyre është e kuptueshme, ashtu sìç është edhe fundì ì tyre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.