Bamir Topi: Tani dëgjoni dhe versionin tim për fotografinë e Berishës me Enver Hoxhën

Ish Presidenti Bamir Topi e lidh fotografinē e Berishes me familjen Hoxha, me platformēn e Katovicēs, sipas tē cilēs, pas rrē zimit tē komunizmit nē vendet lindore tē Evropēs ish-komunistēt do ishin pērsēri nē pushtet nē njē formē tjetēr. Topi ka bērē edhe shpjegimin konkret tē fotografisē, duke shquar edhe emra tē tjerē qē janē fiksuar nē kētē fotografi.

Zoti Topi, cili ēshtē komenti juaj lidhur me fotografinē qē ēshtē publikur nē gazetēn Tema, nē tē cilēn shfaqet Sali Berisha me diktatorin Enver Hoxhē nē vilēn e tij?

Ka disa rubrika si “Foto qē flasin vetē”, apo edhe “Njē foto sa 1 mijē fjalē”. Kjo ēshtē foto sa njē mijē fjalē. Çfarē tē them unē? Shiko, tē gjithē politikanēt pas vitit 1990 nuk janē prodhuar nga institute tē kualifikuara pēr politikē.

Secili erdhi nga profesione tē ndryshme. Zgjidhjet politike nuk kanē qenē mē tē mençurat, por kanē qenē nga rrethanat apo papjekuria.

Çēshtja ēshtē se askush nuk e kthen kokēn se cfarē ka ndodhur nē kēto 30 vite nē Shqipēri nga orienritmet qē Gorbaçovi i dha nē prag tē ndryshimeve tē mēdha pēr tē gjitha vendet e Lindjes.

E keni fjalēn pēr platformēn e Katovicēs?

Katovica. Keni njē analizē shumē realiste tē profesor Servet Pēllumbit. Pērse nuk e ktheni kokēn atje pēr tē parē kush hyrin nē politikē, nga hynē dhe sa bashkēpuēntorē tē Sigurimit tē Shtetit kishte nē prurjet nē politikē, edhe tē krahut tē djathtē, dhe pērse nuk u bē ligji pēr bashkēpuēntorēt dhe lustracionin. E kērkova nē vitin 2006 lustracionin sē bashku me zotin Majko dhe u pengua kjo nismē. Kētu nis e gjitha te Katovica.

Do doja njē koment konkret pēr fotografinē

Unē shikoj nē kētē foto Enver Hoxhēn, Nexhmije Hoxhēn nē pritje, domethēnē ata qē e kanē pritur profesor Isuf Kalon, Sali Berishēn dhe i treti ēshtē ish-kryetari i Urdhrit tē Mjekēve, Dine Abazi.

Kjo nuk ēshtē e vetmja fotografi? Ju mendoni se u dēshēn 30 vite pēr tē interpretuar Berishēn, si ka hyrē dhe çfarē ka njohur. Mē mirē fare do ishte tua jepje protagonistēve ta shpjegojnē çfarē ka ndodhur aty, kush ka qenē, pse ka qenē. Unē di qē gjatē komunzimit kur kaloja nē trotuarin pērbri Bllokut mē thoshte ushtari zbrit poshtē.

Ndonjēherē mungonte kurajoja pēr tē parē. Pēr hir tē vērtetēs krijohej njē lloj kurioziteti pēr ta parē nē 360 gradē Bllokun. Unē dilja sepse kam qenē nē moshēn e rinisē dhe dija shumē mirē konfiguracionin ku hyje dhe ku dilej.

Dhe kishte rrugēt periferike tē Bllokut, kishte pallatet e banuara. Dija kush banonte afēr. Bulevardi i Tiranēs ishte institucioni i disidencēs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.