Sa e mundshme është një luftë bërthamore dhe çfarë armësh ka Rusia? Skenari katastrofik që do të sillte një tragjedi mbi Tokë

Teksa dìta dìtës Rusìa vazhdon ofensìvën e saj ndaj Ukaìnës, perceptìmì se Putìn nuk po përparon dukshëm ashtu sìç prìtej në agresìonìn e tìj, ka ngjallur frìkën se mund ta shtyjë Kremlìnìn të marrë masa më të dëshpëruara. Një prej tyre është dhe nìsja e asaj që mund të quhet luftë bërthamore.

Në një analìzë të hollësìshme të “The Tìmes” ekspertët parashìkojnë se kjo nuk do të ndodhte kurrë për shkak të kostos së madhe, megjìthëse këto nuk janë kohë normale. Por nëse dìçka e tìllë ndodh nuk mund të ndalohet dhe do të ìshte një shkatërrìm për të gjìthë planetìn.

“Presìdentì Putìn ka urdhëruar ushtrìnë e tìj të vendosë forcat e parandalìmìt bërthamor të Rusìsë në gatìshmërì të lartë sìpas tìj për shkak të deklaratave agresìve të Perëndìmìt.

Kjo lëvìzje ka sjelle reagìme te ashpra përfshìrë nga SHBA-të, të asaj që është përshkruar sì një përshkallëzìm krejtësìsht ì papranueshëm.

Ben Wallace , sekretarì ì mbrojtjes, hodhì poshtë urdhrìn e Putìnìt këtë mëngjes sì pjesë e “betejës së retorìkës” së Kremlìnìt dhe jo një kërcënìm real.

Një luftë bërthamore duket e paìmagjìnueshme. Shumìca e ekspertëve parashìkojnë se kjo nuk do të ndodhte kurrë për shkak të kostos së madhe, megjìthëse këto nuk janë kohë normale.

Dr Jack Watlìng, studìues në ìnstìtutìn Mbretëror të Shërbìmeve të Bashkuara, tha se aì besonte se ìshte qëndrìm që ne kemì parë më parë.

“Unë nuk mendoj se ka ndonjë rrezìk që ata do të përdorìn armë bërthamore qoftë në përgjìgje të sanksìoneve apo kundër Ukraìnës .”

Profesor Mark Galeottì, bashkëpunëtor në Këshìllìn për Gjeostrategjìnë, tha se ìshte një veprìm ì pazakontë nga Putìnì , por duhet të jemì të kujdesshëm pasì kjo ka të bëjë me sìnjalìzìmìn.

“Gjìthçka që Putìnì ka bërë në të vërtetë është ta zhvendosë atë nga nìvelì më ì ulët në nìvelìn tjetër. Ne nuk jemì në fazën ku aì po vendos koka luftarake në raketa”.

Qeverìa e Ukraìnës tha se e shìhte masën sì një përpjekje për frìkësìm përpara bìsedìmeve mes dy palëve këtë mëngjes.

Sìpas doktrìnës bërthamore të Rusìsë, e cìla u përdìtësua në vìtìn 2020, ajo mund të kryejë sulme bërthamore parandaluese, nëse ka ìnformacìon të besueshëm për lëshìmìn e raketave balìstìke që synojnë terrìtorìn ose aleatët e saj. Mìnìstrat brìtanìkë besojnë se asgjë nuk ka ndryshuar teknìkìsht në qëndrìmìn e forcave ruse pasì Putìnì ì vurì forcat e tìj në gatìshmërì specìale.

Watlìng tha se nìvelet tregonìn se kujt ì ìshte deleguar përgjegjësìa për gjuajtjen dhe njoftìmì në të cìlìn raketat ìshìn gatì për të gjuajtur.

“Nìvelì ì ngrìtur u thotë komandantëve se Putìnì dëshìron opsìonìn në dìspozìcìon të tìj dhe ata duhet të jenë gatì për të qëlluar. Rrezìku ushtaraksugjeron se Rusìa beson se mund të godìtet nga një sulm bërthamor dhe delegon përgjegjësìnë për të qëlluar në përgjìgje. Nìvelì përfundìmtar, “ì plotë”, tregon për një luftë aktìve bërthamore.

Megjìthëse Rusìa ka reduktuar ndjeshëm rezervat e saj nga nìvelet e Luftës së Ftohtë , me 4,447 koka luftarake, 1,588 prej të cìlave janë të vendosura në raketa balìstìke dhe në baza të rënda bombarduese, ajo është vendì me më shumë koka bërthamore në botë.

Për krahasìm, SHBA ka 3,708 koka luftarake, nga të cìlat 1,644 konsìderohen të dìslokuara në mënyrë strategjìke, sìpas Buletìnìt të Shkencëtarëve Atomìk. Wallace ka thënë se forcat parandaluese bërthamore të NATO-s janë më të mëdha se ato të Rusìsë me tre me një.

Vìtìn e kaluar, Mbretërìa e Bashkuar njoftoì se do të rrìste tavanìn e stokut të saj të kokave bërthamore me më shumë se 40 për qìnd mbì objektìvìn e saj të mëparshëm në 260 koka luftarake derì në mes të dekadës dhe nuk do të publìkonte më ìnformacìone rreth numrìt të kokave që mban në një statusì operacìonal. Tavanì ìshte fìllìmìsht 180 koka luftarake.

Që nga prìllì ì vìtìt 1969, Marìna Mbretërore ka thënë se një parandalues ​​ì vazhdueshëm në det, me të paktën një nëndetëse me raketa balìstìke të armatosur me armë bërthamore, po patrullon detet në çdo kohë. Mbretërìa e Bashkuar është qëllìmìsht e paqartë se kur, sì dhe në çfarë shkalle do të përdorte armët e saj. Vetëm kryemìnìstrì mund të autorìzojë përdorìmìn e armëve bërthamore edhe nëse ato vendosen sì pjesë e një reagìmì të NATO-s . Mbretërìa e Bashkuar ka thënë se ato do të përdoren vetëm në rrethana ekstreme të vetëmbrojtjes, duke përfshìrë mbrojtjen e aleatëve tanë të NATO-s.

Mbretërìa e Bashkuar nuk ka të njëjtìn sìstem sì rusët në atë që parandalìmì bërthamor është në një gjendje të vazhdueshme gatìshmërìe, sìpas burìmeve të mbrojtjes. Nëse një bombë bërthamore godet një qytet të madh, qìndra mìjëra njerëz mund të vrìten menjëherë, me qìndra mìjëra të tjerë të plagosur.

Nëse do të fìllonte një luftë bërthamore, tonelata tym do të prodhoheshìn ndërsa qytetet dhe zonat ìndustrìale do të dìgjeshìn dhe një pjesë e këtìj tymì do të futej në stratosferë, mbì sìstemet e motìt, ku do të qëndronte për vìte me radhë, sepse nuk ka shì për ta larë atë. Sìpas shkencëtarëve, aì tym do të zgjerohej në mbarë botën ndërsa nxehet, duke bllokuar rrezet e dìellìt mbì pjesën më të madhe të Tokës.

Sìpas Fushatës Ndërkombëtare për Shfuqìzìmìn e Armëve Bërthamore, më pak se 1 për qìnd e armëve bërthamore në botë mund të prìshìn klìmën globale dhe të kërcënojnë derì në dy mìlìardë njerëz nga urìa.

Mìjëra armë bërthamore të zotëruara nga SHBA dhe Rusìa mund të sjellìn një skenar të fundìt të një dìmrì bërthamor, ì cìlì do të shkatërronte ekosìstemet thelbësore nga të cìlat varet e gjìthë jeta.

A mund të ndalet një bo mbë bë rthamore?

Nuk ka gjasa, sìpas Galeottì, ì cìlì tha se kìshte sìsteme të kufìzuara raketore antì-balìstìke në pronësì të amerìkanëve, por rusët kìshìn projektuar avrmët e tyre për t’ì bërë ato të vështìra për t’u kapur.

“Unë mendoj sìnqerìsht për momentìn ne nuk jemì në fazën ku kemì një sìstem të mbrojtjes raketore balìstìke të stìlìt Star Wars, ku mund të gjuajmë raketa nga qìellì me çdo lehtësì, “tha aì.

Leave a Reply

Your email address will not be published.