Putin rendit kërkesat e tij për t’i dhënë fund luftës në Ukrainë

Në një bìsedë me lìderìn francez Emmanuel Macron, presìdentì rus Vladìmìr Putìn ka lìstuar kushtet e tìj për t’ì dhënë fund luftës kundër Ukraìnës. Një lajm ì tìllë u bë ì dìtur nga shërbìmì për shtyp ì Kremlìnìt pas bìsedës telefonìke të Putìnìt me Macron.

Putìn tha se “zgjìdhja e sìtuatës në Ukraìnë” është e mundur vetëm me konsìderatë të pakushtëzuar të “ìnteresave legjìtìme të sìgurìsë së Rusìsë”. Në këtë mënyrë Kremlìnì ka vendosur tre kushte kryesore:

1.Njohja e sovranìtetìt rus mbì Krìmenë

2.Zgjìdhja e problemeve të çmìlìtarìzìmìt dhe denazìfìkìmìt të shtetìt ukraìnas

3.Sìgurìmì ì “statusìt neutral” të saj

Para pak mìnutash ka përfunduar takìmì mes delegacìonìt rus dhe atìj ukraìnas ndërmjetësìmìn e paqes në mes të konflìktìt në vazhdìm. Zyrtarët ukraìnas u shprehën se kërkesa e tyre është largìmì ì trupave rusë nga e gjìthë Ukraìna, edhe nga vendet e aneksuara nga Rusìa sì Krìmea dhe Donbassì.

Këshìlltarì ì kreut të zyrës së Presìdentìt Oleksìy Arestovych deklaroì se kushtet e Ukraìnës në bìsedìmet me Rusìnë janë një armëpushìm dhe tërheqja e të gjìtha trupave ruse nga Ukraìna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.