Escobar tjetër deklaratë të fortë: Nuk kemi mbaruar punë ende me disa përsona që tentojnë

Perfaqesuesi special i SHBA-se per Ballkanin Perendimor, Gabriel Escobar ka paralajmeruar serish aktoret ne rajon qe perfshihen ne sjellje korrptive, de stabilizuese ose antdemokratike.

Ne degjesen per Ballkanin Perendimor te Senatit per Marredheniet me Jashte per Evropen dhe Bashkepunimin Rajonal te Sigurise, Escobar u shpreh se SHBA ka qene e qarte per pasojat qe do te kete per kedo qe dstabilizon rajonin.

Paralajmerimi yne per aktoret ne rajon qe perfshihen ne sjellje korrptive, dstabilizuese ose antdemokratike eshte i qarte: do te kete pasoja.

Ne janar, Departamenti i Thesarit de noi Milorad Dodik per sjelljen e tij korrptive dhe dstabilizuese dhe nje stacion televiziv nen kontrollin e tij duke perdorur autoritetin e ri te sanksioneve te Ballkanit Perendimor.

Shtetet e Bashkuara do te vazhdojne te perdorin te gjitha mjetet e disponueshme per te mbajtur pergjegjes ata qe bllokojne perparimin e rajonit per financat e tyre apo perfitim politik. Progresi rajonal kercenohet edhe nga ndikimet e de mshme te jashtme politike dhe ekonomike te Rusise dhe Kines.

Per tre dekadat e fundit, Ballkani Perendimor ka qene fokusi i SHBA-ve. Ne mesin e vendeve te Ballkanit Perendimor, kater jane aleate te NATO-s dhe te gjitha ndajne qellimin strategjik te integrimit me te thelle perendimor si aspirante te BE-se ose jane anetare te BE-se.

Puna jone nuk ka mbaruar. Vazhdon udheheqja nga Shtetet e Bashkuara, duke perfshire ketu ne Senat, mbetet thelbesore per te perfunduar transformimi i Ballkanit Perendimor ne aleate me te forte, partnere transatlantike dhe kontribues per paqen dhe prosperitetin global”, tha ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published.