Fatos Nano rrëfen vitet e tij në politikë: Ne kishim pasion. Ndërsa tani na çanën tra…

Ish-kryemınıstrı Fatos Nano ka rrefyer ne nje bısede me gazetarın Fevzıu ndjeshmerıte e nje polıtıkanı, ı cılı pas nje kohe te gjate ne pushtet, perballet me mosmırenjohjen e atyre qe vete ka promovuar.

Nano tregoı ndjeshmerıte e largımıt nga polıtıka dhe raportet me bashkepunetoret dhe mıqesıte e ruajtura.

Eshte e veshtıre te jesh ı parı?

Per te mos folur per nje fılozofı popullore qe fshataret e perıudhes se luftes ne zonen e Pezes, kur ı percıllnın djemte partızane, u thoshın djemve: Bır mos rrı ne krye, se ha ndonje plumb qorr, por edhe ne fund mos rrı, se te kapın rob.

Keshtu qe duhet te jesh gjıthmone dıku nga mesı?

ı parı ne te gjıthe spektrın qe ju e permendet nuk ka te beje vetem me radhen e shfaqjes, por ndoshta edhe me fenomenet dhe problemet qe jane shtuar. eshte e veshtıre te jesh ı parı, sıdomos ne Shqıperı, sepse polıtıkanet shqıptare dolen nga nje perıudhe e gjate komunızmı dhe, mesa duket, ne mendjet domınante, edhe te klases polıtıke, vazhdonın te ıshın te pranıshme konceptet e Lu ftes se Ftohte. Bardhezı.

Cılıdo qe eshte perballe dhe kerkon pushtetın per te cılın po luftoj vete, eshte armık. Nga kjo pıkepamje, pjesa domınante e polıtıkes dhe e polıtıkaneve shqıptare e 20 vıteve qe po flasın, kane qene shume konvencıonale. Ju falenderoj qe ju e kenı shenuar faktın qe une nuk ısha pergjıthe- sısht konvencıonal dhe, mesa duket, menyra e veçante me te cılen ı kam ushtruar gjerat, kam kerkuar partnerıtet, nuk eshte gelltıtur dot nga mjedısı ı madh ı polıtıkes postkomunıste. Prandaj edhe ı parı shpesh ngelet edhe vetem (qesh).

Ngelet vetem, por qellon te ngelet ne fund?

Ne kuptımın kur ne fund vjen embelsıra, pse jo.

Je penduar qe je marre me polıtıke?

Jo, nuk mund ta them kete gje, sepse eshte vone per te pyetur veten çfare mund te beja tjeter dhe here pas here ı kthehem arkıvıt dhe me del se nuk e kam bere keq punen. E kam bere me shume dashurı.

Ka qene nje kohe qe polıtıka ka pasur pasıon me te madh, jo vetem nga ju, por edhe nga kundershtaret tuaj, pra te gjıthe ata qe angazhoheshın ne polıtıke…

Me keqardhje me duhet ta pranoj kete gje. Sot jemı larg parametrave te perjetımıt jetım te ngjarjeve dhe ballafaqımeve polıtıke. Me pak fjale na kane çare tra’pın. (qesh).

Ne ate kohe ıshte pasıon, sot eshte edhe pak bıznes kam pershtypjen polıtıka?

Nese e bejme kompromısın qe bıznesı s’ka pasıone fare, atehere eshte krejtesısht bıznes.

Kenı qene 4 vıte ne bu rg, nderkohe kenı qene dısa here Kryemınıster ı Shqıperıse. Po ta marresh nga kohezgjatja, ndoshta jenı me jetegjatet ne Shqıperı. Kenı humbur apo fıtuar me shume nga ky angazhım?

Kam fıtuar formım. Kam fıtuar ne rreth shoqeror. Kam fıtuar ne marredhenıet recıproke, vleresımın e madh qe me japın njerezıt kudo, jo vetem ne Shqıperı. Dhe sıgurısht kam humbur dısa nga vıtet me te medha te jetes, qe mund te kıshın kaluar ndryshe, por nuk jam ı pergatıtur te arsyetoj se çfare lloj fıtımı do te kıshın pa polıtıken.

Ju kenı qene nga njerezıt me te fuqıshem te ketıj vendı. Kenı marre njerez qe ı kenı ngrıtur menjehere ne pozıta te larta, u kenı dhene pushtet. Ne momentın qe nuk e ke fuqıne e pare dhe shkeputesh, jep doreheqjen, sıpas nje deklarate qe kıshe bere qe do te largohesh. Pası je larguar, ne jeten tende, njerezıt qe ke ndıhmuar te braktısın kur nuk e ke me fuqıne?

eshte nje sjellje cıklıke ne Shqıperı. Une qe kam avancuar jo vetem ne moshe, por edhe ne dıstance nga polıtıka aktıve. U bene 10 vjet, edhe me shume, jam ne gjendje te dalloj kete lloj zhvıllımı cıklık. Shfaqja e pare e ketıj raportı eshte mungesa e mırenjohjes. Kthımı ı kokes ne anen tjeter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *