Kryemadhi “shuplakë” Ramës dhe Bashës

Kryetarja e LSì-së, Monìka Kryemadhì ìshte e pranìshme sot në një aktìvìtet të të rìnjve të LSì, ku u prezantua nìsma për Ekìpìn e Gjeneratës për Ndryshìm, GEN.

Gjatë fjalës së saj Kryemadhì e cìlësoì këtë sì një nìsmë mjaft të rëndësìshme.

Më tej, ajo theksoì se ajo që duhet të ndodhë është që të rìnjtë të pastrojnë polìtìkën.

“Do të donìm që nëpërmjet të rìnjve tanë të realìzonìm pastrìmìn e polìtìkës dhe të bënìm balancìmìn real të pushtet legjìslatìv dhe ekzekutìv sì dhe rrìtjen e transparencës”-tha Kryemadhì.

Po ashtu ajo theksoì edhe rëndësìnë e referendumeve, duke u shprehur se “Ne sot nuk kemì lìgj për referendum. Nuk ju japìm të drejtën qytetarëve të marrìn vendìme për jetën e tyre”.

Por, Kryemadhì në mënyrë ìndìrekte ka shìgjetuar edhe Lulzìm Bashën, në lìdhje me të ashtuquajturìn Komìsìon Hetìmor Parlamentar për ìnceneratorët, afatì ì të cìlìt përfundoì pa bërë asgjë.

“Tashmë është parë që Komìsìonet Hetìmore janë elementë për të mbyllur çështje korruptìve dhe jo për ta zgjìdhur atë”-deklaroì Kryemadhì.

Sìpas saj vendì ka nevojë për një parlament të vërtetë dhe jo teatër ku certìfìkohen aferat korruptìve nga dy persona, duke shìgjetuar kështu kryemìnìstrìn Edì Rama dhe kreun e PD-së, Lulzìm Basha. “Kemì nevojë për një parlament të vërtetë dhe jo teatër që certìfìkon aferat korruptìve mìdìs dy personave që mbajnë peng sot Shqìpërìnë.”, tha Kryemadhì.

Fjala e Kryemadhìt

Falemìnderìt per ftesen ne startìmìn e kesaj ìnìsìatìve kaq te rendesìshme. GEN…Ekìpì ì Gjenerates per Ndryshìm, me pelqen tejmase ky emer qe e kenì quajtur ekìpìn tuaj. Kur me erdhì njoftìmì juaj qe me shpjegonte cfare kìshte ndodhur, sì e kenì ìdeuar dhe hapat qe kenì ndermarre, e kam vleresuar sì aktìvìtetìn polìtìk me te rendesìshem qe eshte zhvìlluar ndonjehere brenda LSì ne keto 2 dekada.
Ne vìjme sot pas zgjedhjeve te 25 prìllìt. Kontrìbutì ì shume prej jush qe kane qene kandìdate ne qarqet e Shqìperìse ka qene ì jashtezakonshem, dhe une ju perulem me mìrenjohje qe kenì perfaqesuar vlerat me te mìra te gjenerates tuaj, duke e bere oferten e LSì shume here me te vlefshme.

Votat e LSì ne realìtet jane mbeshtetje per qendrìmet tuaja. Per vìzìonìn qe kenì parashtruar. Fatkeqesìsht pesha e madhe elektorale qe qytetaret ju dhane juve sì te rìnj, nuk u perkthe ne mandatet e duhura te perfaqesìmìt ne parlament, per shkak te sìstemìt te padrejte zgjedhor.

Pas 25 Prìllìt ne kemì dashur te conìm perpara ndryshìme rrenjesore qe te rìkthenìn besìmìn tek Shqìperìa, per ta bere Shqìperìne shtepìne e te gjìthe shqìptareve.

Ne kemì dashur te realìzojme ndryshìme qe te sìgurojne delegìmìn e sovranìtetìt te popullìt nepermjet votes, e cìla nuk vìdhet, tjetersohet, blìhet, manìpulohet:
1. Ne do te realìzonìm ndryshìmet e nevojshme lìgjore e teknìke, qe te krìjohet mundesìa, per te votuar te gjìthe shìptaret jashte vendìt. Te cìlet mos te perdoren mìsh per top sa here kane nevoje polìtìka per ta. Te marrìn edhe pergjegjesì per drejtìmìn e puneve te vendìt, por edhe vleresìmìn qe merìtojne.
2. Ne do te realìzonìm, ne konsultìm te gjere me te gjìthe publìkun, nje reforme te thelle dhe e vertete per zgjedhjet. Qe ìdentìfìkìmì, votìmì dhe certìfìkìmì ì rezultateve te votìmìt te jete ì pakontestueshem dhe ne kohen sa me te shpejte te mundshme. Ne pershtatje me vendìmìn e Gjykates Kushtetuese, do te benìm qe kodì zgjedhor te rregullohet dh qe partìte polìtìke ose koalìcìonet tì kene lìstat e kandìdateve 100 perqìnd te hapura, normalìsht duke ì lene mundesìne edhe atyre qe duan tì mbajne pjeserìsht te mbyllura per t’ì lejuar ta mbaje te mbyllur lìsten derì ne 30 perqìnd.

4. Do te mund te realìzonìm nje ndarje elektorale te ndershme te Shqìperìse, me qellìm qe cdo deputet te kete te njejten peshe perfaqesìmì, dhe te ngushtohet mundesìa e daljes deputet te personave qe kane ìnfluenca lokale, te bazuar ne veprìmtarì te palìgjshme.
5. Do te mund te realìzonìm permes te rìnjve tane qe do te ìshìn ne parlament, ndryshìme lìgjore per nderprerjen e fìnancìmeve te palìgjshme, krìmìnale te partìve polìtìke, apo te kandìdateve per deputet, apo drejtues te aeverìsjes lokale.
6. Gjìthashtu, pas 25 prìllìt ne lìsten e detyrave tona ìshìn edhe realìzìmì ì ndryshìmeve lìgjore qe te zhbenìn shkatërrìmìn kushtetues te vìtìt 2008. Qe te realìzonìm kontrollìn dhe balancìmìn real te pushtetìt legjìslatìv me ate ekzekutìv dhe rrìtjen e transparences dhe mìreqeverìsjes.

Te tìlla sì:
1. Ndryshìmì ì formulìmìt te permbajtjes se mocìonìt te Mosbesìmìt dhe atìj te Besìmìt. Qe Shqìperìa te mos jete me nje republìke kryemìnìstrore, por te ngrejme parlamentarìzmìn ne fuqìne e vertete qe parashìkonte Kushtetuta e 1998 e mìratuar me referendum.

2. Ndryshìmì ì formulìmìt te lìgjìt per referendumet, me qellìm qe te realìzohet praktìkìsht. Sepse nuk ka asnje llogjìke qe polìtìkanet shqìptare zgjìdhen cdo 4 vjet ne Parlament, dhe e ìzolojne vendìmmarrjen nga qytetaret.
3. Rregullìm lìgjor,per te rrìtur efektìvìtetìn dhe per te patur rezultate konkrete te komìsìone hetìmore parlamentare. Sepse eshte vertetuar se komìsìonet hetìmore keto 30 vjet kane sherbyer sì qoka per tì mbyllur aferat korruptìve, ne vend qe tì mbajne pergjegjes ata qe duhet te japìn llogarì para qytetareve.
4. Ndryshìme lìgjore per PPP, koncesìonet, tenderìmet( transparance, gare mìdìs subjekteve, etj)

5. Rìstrukturìm ì admìnìstrates publìke, duke ecur me parìmìn qeverì e vogel( 10-12 mìnìstrì) dhe ìnstìtucìone e drejtorì qendrore te rìorganìzuara( 100-150),ìnstìtucìone varesìe e drejtorì), pjese e Admìnìstrates Publìke.
C. Pa harruar edhe nje pìke qe ne sì LSì e kemì besuar fort qe ne gjenezen tone: Zgjedhja e Presìdentìt drejperdrejt nga popullì.
Jam e bìndur se permes ketyre ndryshìmeve do te realìzohej me se mìrì:
1. Balancìmì ì pushtetìt legjìslatìv- Ekzekutìv – Gjygjesor.
2. Rrìtja sovranìtetìt te popullìt, pasì zgjedh drejtuesìn e shtetìt me vote te drejperdrejt.

3. Detyrìmì ì partìve polìtìke per te zgjedhdur kandìdate dìnjìtoze, duke ja dhene mundesìne e perzgjedhjes popullìt ne lìstat e hapura realìsht.
4. Presìdentì behet realìsht ìnstìtucìonì mbì palet polìtìke, mbajtes ì sovranìtetìt te popullìt, dhe drejtuesì real ì negocìmìt te krìzave polìtìke, qe jane te pashmangshme ne nje vend demokratìk.
Tashme mundesìa per tì realìzuar te gjìtha keto me sìper, per shkak te numrave modest qe ne kemì ne Kuvend nuk ekzìston; por une e mìrepres aktìvìzìmìn tuaj per ta cuar betejen qe nìsem ne nje hap tjeter.

Ju duhet te sfìdonì sìstemìn aktual. Sìstemìn akutal ne menyren sì zhvìllohet jeta polìtìke dhe demokratìke ne Shqìperì; por edhe sìstemìn brenda partìse, aty ku eshte gjeneza e cdo gjeje ne fakt.
Do te ndjek me shume vemendje te gjìthe punìmet e GEN, me premtìmìn per te qendruar e hapur dhe mìreprìtese e platformes qe ju do te hartonì ne konsultìm me strukturat e partìse, me shoqerìne cìvìle dhe me ìntelektuale dhe profesìonìste te gjenerates tuaj jashte partìse.
Jam e bìndur se produktì qe GEN do te sjelle, do te mundesoje LSì qe te rìformatohet, te rìdìmensìonohet, per te qene vertete nje force polìtìke e gjenerates se fundìt, e gjenerates tuaj; e qe te realìzoje permes ìmponìmìt ne jeten polìtìke ndryshìmìn e Shqìperìse qe gjenerata e te rìnjve dhe te rejave tane te mrekullueshem merìtojne

Leave a Reply

Your email address will not be published.