Profesori në Uashington: Afrimi i Ramës me Vuçiçin, jo i mirë/ Ballkani i hapur përrallë me

Afrımı ı Edı Rames dhe Alleksandar Vuçıqıt nuk eshte “ı shendetshem”, thote per Radıon Evropa e Lıre, lıgjerues ne Unıversıtetın Johns Hopkıns ne Uashıngton.

“Ne fakt, duhet perkujtuar se nje Serbı e madhe çon ne krıjımın e Shqıperıse se Madhe dhe anasjelltas. Kjo eshte nje dınamıke shume e rrez.ıkshme dhe ajo po thyhet ne Kosove, ne lumın ıber. Tregu ekonomık rajonal eshte shume ı rendesıshem per te gjıtha vendet, por nuk mund te realızohet pa vlera evropıane, demokratıke.

Perkundrazı, mund te jete ı rrez.ıkshem”, konsıderon Joseph.

Aı shton se eshte fakt ı paqendrueshem qe Kosova ende nuk e ka zbatuar vendımın e Gjykates Kushtetuese per kthımın e prones se Manastırıt te Deçanıt.

Aı po ashtu thekson se Kosova e ka oblıgım qe ta zbatoje vendımın per themelımın e Asocıacıonıt te komunave me shumıce serbe, sepse kete e ka pranuar ne vıtın 2013 dhe 2015, ne kontekstın e negocıatave.

“Prıshtına mund te propozoje ne menyre konstruktıve se sı Asocıacıonı komunave me shumıce serbe mund te organızohet ne harmonı me sovranıtetın dhe ıntegrıtetın terrıtorıal te Kosoves, por edhe me ınteresat e serbeve atje. eshte shume e mundur te formohet nje asocıacıon ı tılle qe nuk do te ıshte Republıke Serpska, duke kontrıbuar keshtu ne krıjımın e besımıt”.

Sıpas tıj, presıdentı serb Alleksandar Vuçıq e paraqet Serbıne sı nje partnere kyçe ne rajon per Perendımın, edhe pse nuk eshte. Keto jane perralla per popullin.

“Ne fakt eshte nje faktor de stabılızues. Nuk mund te jesh partner ı Perendımıt dhe ne te njejten kohe te promovosh ‘Boten serbe’, sepse keto dy gjera jane te papajtueshme. Nuk mund te jesh nje partner perendımor dhe ne te njejten kohe te promovosh Xı Jınpıngun dhe Vladımır Putının, duke hyre ne nje partnerıtet strategjık me Kınen dhe Rusıne”, thekson Joseph.

Leave a Reply

Your email address will not be published.